Voćne prerađevine, prehrambeni proizvodi dobiveni preradbom voća: voćni sokovi, koncentrati, sirupi, proizvodi na osnovi pektinskoga gela (marmelada, žele, džem), kompoti, voćna salata, voćna krema, kandirano voće, sušeno voće, konzervirane masline. S obzirom na različita fizička svojstva te proces proizvodnje, voćni sokovi dijele se na bistre, mutne i kašaste. Bistri sok proizvodi se od voća kojemu su pigmenti topljivi u vodi, odn. u staničnom soku (antocijani, flavonoidi). Takvo je voće jabuka, višnja, grožđe, borovnica i sl. Proizvodni je proces složen, a neke operacije, kao što su npr. prešanje, depektinizacija i toplinska obradba specifične su za proizvodnju bistroga soka. Toplinskoj obradbi približno pri 85 °C podvrgava se voće kojemu boja potječe od antocijana (crvena, plava, ljubičasta) radi što bolje ekstrakcije tvari boje. Depektinizacijom (dodatkom pektolitičkih enzima) pri temperaturi od 50 do 55 °C u trajanju od 1 do 2 sata razgrađuju se netopljive pektinske tvari kako bi se dobio potpuno bistri sok. Mutni sok sadrži manji udjel netopljivih čestica (dijelovi tkiva) koje se ne smiju taložiti. Proizvodi se najčešće od agruma, te jabuka, grožđa, krušaka, ananasa. U tom su procesu specifične operacije ekstrakcija soka, uklanjanje eteričnih ulja iz kore agruma, pasiranje, homogenizacija. Kašasti sok proizvodi se od svih vrsta voća, a najčešće od voća koje sadrži karotenoidne pigmente (netopljive u vodi). Specifične su operacije toga procesa pasiranje, korekcija i homogenizacija. Pod korekcijom se razumije miješanje voćne kaše sa šećernim sirupom i kiselinama (limunska kiselina) kako bi se dobio sok što boljega okusa.
Voćni nadjev kajsija
Proizveden je od zamrznutih plodova kajsije. Nadev je namenjen za punjenje pekarskih proizvoda, za pite i kolače.
Voćni nadjev jabuka
Termostabilni voćni nadev izuzetnog kvaliteta, proizveden od rendanih plodova jabuke namenjen pekarskoj i konditorskoj industriji.
Nadjev šumsko voće
Proizveden je od zamrznutih plodova kupine, crvene i crne ribizle. Nadev je namenjen za punjenje pekarskih proizvoda, za torte i kolače, sladoled i voćne jogurte.
Višnja Class
Voćni nadjev
Nadjev višnja
Voćni nadjev
Proizveden je od zamrznutih plodova višnje. Nadev je namenjen za punjenje pekarskih proizvoda, za torte i kolače, sladoled i voćne jogurte.
Leave a Reply