Pasterizovano/konzervirano

Pasterizovano/konzervirano

Uzročnici su kvarenja hrane mikroorganizmi, pa za održanje kakvoće ili kvalitete hrane treba suzbiti njihovo djelovanje. Metodama konzerviranja mikroorganizmi se ubijaju ili uklanjaju iz hrane (termička sterilizacija, kemosterilizacija heemijskim konzervansima, ionizirajuće zračenje) ili se pak stvaraju uvjeti nepovoljni za njihov rast i razvoj (hlađenje, smrzavanje, koncentriranje, sušenje, konzerviranje prirodnim konzervansima, biološko konzerviranje).

Pasterizacija je postupak izlaganja namirnica temperaturi 55-70 °C radi produženja roka trajanja.

Pasterizacija je proces uništavanja vegetativnih oblika mikroorganizama uz istovremenu inaktivaciju enzima u hrani. Postiže se izlaganjem namirnica smrtonosnom vremenu i smrtonosnoj temperaturi koji su različiti za različite vrste hrane i referentne mikroorganizme. Pasterizacijom se uništavaju bakterije, a da se pritom bitno ne mijenjaju sastav, okus i prehrambena vrijednost namirnice

Cvekla

Cvekla

Pasterizovano

Cvekla

Paradjz polpa

Paradjz polpa

Konzervirano

Paradajz polpa

Pelat

Pelat

Konzervirano

Divela pelat, spravljen od zrelih velikih crvenih paradajiza

Feferoni

Feferoni

Pasterizovano
Paprika Fileti

Paprika Fileti

Pasterizovano

Paprika fileti

Paradajz pire

Paradajz pire

Pasterizovano

Paradajz pire

Leave a Reply

Your email address will not be published.