Uzročnici su kvarenja hrane mikroorganizmi, pa za održanje kakvoće ili kvalitete hrane treba suzbiti njihovo djelovanje. Metodama konzerviranja mikroorganizmi se ubijaju ili uklanjaju iz hrane (termička sterilizacija, kemosterilizacija heemijskim konzervansima, ionizirajuće zračenje) ili se pak stvaraju uvjeti nepovoljni za njihov rast i razvoj (hlađenje, smrzavanje, koncentriranje, sušenje, konzerviranje prirodnim konzervansima, biološko konzerviranje).
Pasterizacija je postupak izlaganja namirnica temperaturi 55-70 °C radi produženja roka trajanja.
Pasterizacija je proces uništavanja vegetativnih oblika mikroorganizama uz istovremenu inaktivaciju enzima u hrani. Postiže se izlaganjem namirnica smrtonosnom vremenu i smrtonosnoj temperaturi koji su različiti za različite vrste hrane i referentne mikroorganizme. Pasterizacijom se uništavaju bakterije, a da se pritom bitno ne mijenjaju sastav, okus i prehrambena vrijednost namirnice
Marinirani rezani šampinjoni
Dodaci jelima
Cvekla
Pasterizovano
Cvekla
Paradjz polpa
Konzervirano
Paradajz polpa
Pelat
Konzervirano
Divela pelat, spravljen od zrelih velikih crvenih paradajiza
Feferoni
Pasterizovano
Paprika Fileti
Pasterizovano
Paprika fileti
Paradajz pire
Pasterizovano
Paradajz pire
Pasterizovani krastavci
Pasterizovano
Pasterizovani krastavci
Leave a Reply