Povrće

Home / Povrće
Povrće

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Evropu su ga donijeli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi Piju IV. Iz Italije se dalje proširio po cijeloj Evropi, a u naše krajeve su ga doneli graničari u 18. veku. Krompir je kroz istoriju bio važan izvor hrane u cijeloj Evropi, a naročito u Irskoj gde je uz mlijeko predstavljao gotovo “jedinu“ hranu.

Sirove krtole u proseku sadrže: 75 % vode, 18.2 % skroba, 2 % bjelančevina, 1.5 % šećera, 1 % celuloze, 0.1 % masti, 0.2 % kiselina. Odličan je izvor složenih ugljenih hidrata (skroba), vitamina C i B, ne sadrži holesterol i sol (NaCl), a sadrži potrebne minerale kao kalijum, magnezijum i gvožđe.

Cijela biljka osim krtola je otrovna jer sadrži alkaloid solanin. Stabljika se dijeli na nadzemni i podzemni deo, dostiže visinu od 30-150 cm, a razvija se iz klice krtola (vegetativno razmnožavanje) ili iz pravog sjemena (generativno razmnožavanje).