Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Evropu su ga donijeli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi Piju IV. Iz Italije se dalje proširio po cijeloj Evropi, a u naše krajeve su ga doneli graničari u 18. veku. Krompir je kroz istoriju bio važan izvor hrane u cijeloj Evropi, a naročito u Irskoj gde je uz mlijeko predstavljao gotovo “jedinu“ hranu.
Sirove krtole u proseku sadrže: 75 % vode, 18.2 % skroba, 2 % bjelančevina, 1.5 % šećera, 1 % celuloze, 0.1 % masti, 0.2 % kiselina. Odličan je izvor složenih ugljenih hidrata (skroba), vitamina C i B, ne sadrži holesterol i sol (NaCl), a sadrži potrebne minerale kao kalijum, magnezijum i gvožđe.
Cijela biljka osim krtola je otrovna jer sadrži alkaloid solanin. Stabljika se dijeli na nadzemni i podzemni deo, dostiže visinu od 30-150 cm, a razvija se iz klice krtola (vegetativno razmnožavanje) ili iz pravog sjemena (generativno razmnožavanje).
Crne masline sa košpicom
Voće
Crne masline sa košpicom
Masline zelene bez košpica
Voće
Masline zelene bez košpica
Potato Wedges Seasoned
Krompir
Potato Wedges Seasoned
Pommes Frites 9×9 B class
Krompir
Pommes Frites 9x9 B class
Pomfrit A klasa
Krompir
Pomfrit A klasa